Blog

Top 7 meest gemaakte fouten bij blokhutten opbouwen

Blokhut opbouwen

Niet iedereen bouwt elke dag een blokhut op en om u te behoeden van de meest gemaakte fouten hebben wij bij Tuinhoutdiscount.nl de zeven meest gemaakte fouten bij het blokhutten opbouwen voor u op een rijtje gezet. Wel zo handig toch? Mocht u na het lezen van deze blog vragen hebben of graag eens het gesprek aangaan met één van onze specialisten? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad!

1. Uitmeten, haakse hoeken en waterpas leggen.

Waar veel mensen de mist in gaan is dat ze “te snel” aan de slag willen. Echter een goed begin is het halve werk. Het is erg belangrijk om voordat u begint de stappen alvast door te nemen en alles goed te controleren. Heeft u alle onderdelen en zo ja, hoe gaat u deze verwerken. Ons advies is om goed te controleren of alles waterpas staat. Een ander advies is om ervoor te zorgen dat alle wanden precies haaks worden opgebouwd. Het is aangeraden hier zoveel tijd voor te nemen als dat er nodig is zodat alles precies klopt. Moeite met het precies haaks of waterpas plaatsen? Huur dan eventueel meetapparatuur in om alles extra te controleren.

THD tip: Bouw eerst volledig de eerste laag van de wanden van uw blokhut op. Hierdoor kunt u goed controleren of dit de gewenste plek is en of alles waterpas en haaks is. Hier kunt u dan vervolgens de funderingsbalken onder plaatsen.

2. Onderkantjes behandelen.

Wanneer u niet kiest voor een van te voren geïmpregneerde blokhut, maar zelf aan de slag gaat met het behandelen. Is het handig om niet te vergeten de onderkantjes van onder andere deuren en ramen te behandelen. Vaak worden deze namelijk vergeten en lopen deze al snel schade op door het vele water dat het “onbehandeld” te verduren krijgt.

3. Het vergeten of onderschatten van ventilatie.

Bij Tuinhoutdiscount.nl voegen wij bij elke offerte die men opvraagt voor een blokhut ventilatieroosters toe. Vaak krijgen wij de vraag waarom wij dit doen. Dit heeft een erg eenvoudige reden; Door het plaatsen van voldoende ventilatieroosters kan de vochtige lucht uit de blokhut verdwijnen en kan de blokhut ademen. Wij adviseren u een rooster aan de bovenkant van uw wand te plaatsen en een aan de directe overkant. Op deze manier ontstaat er een luchtcirculatie en zal de blokhut aangenamer ruiken en zal het hout minder werken. Een echte aanrader dus!

4. Fundering, fundering en nog eens fundering.

Naast dat een goede fundering cruciaal is voor de opbouw en het recht blijven staan van uw blokhut is het eveneens belangrijk voor de bescherming en duurzaamheid van uw blokhut. Door de blokhut te plaatsen op kunststof funderingsbalken of eventueel hardhouten funderingsbalken voorkomt u houtrot aan de onderzijde van uw blokhut.

5. Gebruik de handleiding en lees de voorschriften.

Een blokhut is niet hetzelfde als een eenvoudig kastje van de IKEA. Waar het bij het kastje nog wel eens wil lukken om het een en ander op te bouwen zonder de handleiding raden wij dit ten zeerste af bij de bouw van de blokhut. Lees de bijgevoegde handleiding en voorschriften, controleer of u alles heeft voor de bouw en werk stap voor stap. Op deze manier weet u zeker dat alles goed gaat en mocht er iets fout gaan, dan kunt u de foute stap makkelijk herleiden.

THD tip: Bent u zelf niet zo heel handig en zit u stiekem helemaal niet te wachten op zo een enorme klus? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij speciaal voor u de THD Montageservice in het leven geroepen. Hiermee ontzorgen wij u volledig!

Blokhut opbouwen

6. Werking van het hout onderschatten.

Hout is een natuurproduct en zal door het vochtgehalte van de houtsoort vrijwel altijd gaan werken. Vaak wordt dit door mensen onderschat en houden zij hier geen rekening mee bij de bouw van het tuinhuisje. De wanden kunnen centimeters zakken, dit is volkomen normaal. Soms lijkt het dat onderdelen hierdoor niet kloppen. Echter dit is het werken van het hout.

THD tip: geïmpregneerd hout (nog een beetje nat) kunt u wel strak monteren. Echter gespoten hout (vaak gedroogd) kunt u niet strak monteren. Benieuwd welke soorten houtwerking een houtsoort allemaal kan vertonen? Kijk dan eens op onze pagina houteigenschappen voor meer informatie!

7. Hout bewaren in de felle zon.

Zoals bij het vorige punt ook al aangeven werkt hout door het drogen of aanvullen van het vochtgehalte in het hout. Om deze reden raden wij af om het hout neer te leggen in de volle zon. Wanneer het hout hier namelijk een tijdje in ligt, zal dit gaan drogen en dus gaan werken. En niemand heeft zin om een blokhut op te bouwen met kromme delen toch?

Heeft u na het lezen van bovenstaande punten vragen gekregen? Geen enkel probleem! Neem gerust contact op met Tuinhoutdiscount.nl of kom langs in onze showroom!