Blog

Houten lichtstraten van Pastoor buitenleven

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is een systeem van glazen panelen in een houten framewerk in het dak, vaak toegepast in overkappingen of tuinhuizen en vrijwel altijd in een plat dak. Een lichtstraat laat meer zonlicht binnen in het gebouw waardoor de ruimte vaak groter lijkt. 

Er zijn verschillende soorten lichtstraten beschikbaar, zoals de lessenaarslichtstraat en de zadeldaklichtstraat. Daarnaast kunt u ook de kleur van de lichtstraat kiezen, zodat deze perfect aansluit bij de rest van uw overkapping.

Wat voor lichtstraat geeft het meeste licht?

Wij bieden twee soorten lichtstraten aan de lessenaarslichtstraat en de zadeldaklichtstraat. Een lessenaarslichtstraat is een enkele lichtstraat met meerdere glas panelen aan elkaar geschakeld. Deze variant biedt een aardig groot glasoppervlak, wat natuurlijk resulteert in een maximale hoeveelheid licht. Dit type lichtstraat is ideaal voor situaties waarin zoveel mogelijk daglicht gewenst is maar waar er geen grote diepte is in uw overkapping voor een zadeldaklichtstraat.

Een zadeldaklichtstraat is, eenvoudig gezegd, eigenlijk een dubbele lessenaarslichtstraat. Hierbij zijn beide zijden van de constructie voorzien van glas, wat zorgt voor veel lichtinval aan beide kanten van het dak. Dit resulteert dan weer in veel daglicht onder uw overkapping.

De zadeldakvariant biedt vanzelfsprekend de meeste lichtinval dankzij het grotere glasoppervlak. Dit maakt het de perfecte keuze voor maximale lichtinval in uw tuinkamer.

Van welk materiaal is de lichtstraat gemaakt en hoe lang gaat deze mee?

Een lichtstraat is verkrijgbaar in vele soorten materialen, maar wij leveren deze uitsluitend in Douglas hout. Douglas hout heeft een duurzaamheidsklasse van 3, wat betekent dat het zonder grondcontact ongeveer 10 tot 15 jaar zal meegaan. Met regelmatige behandeling met een beits of houtbeschermer kan de levensduur uiteraard nog verder verlengd worden.

De glaspanelen zijn geplaatst tussen aluminium profielen, die op het Douglas houten frame zijn bevestigd. De aluminium profielen hebben een lange levensduur en zijn onderhoudsvrij, terwijl het houten frame iets meer onderhoud nodig heeft om in goede staat te blijven.

Wat kosten een lichtstraat ongeveer?

Een zadeldaklichtstraat is te verkrijgen vanaf ongeveer 1150 euro inclusief glas en aluminium profielen waar u kunt kiezen tussen zwart, antraciet en wit. Kiest u voor dubbel gelaagd glas komt hier een meerprijs bij. Een lessenaarslichtstraat is natuurlijk goedkoper te verkrijgen aangezien hier een stuk minder glas, hout en aluminium profielen in gaan

Welk glas zit er in een lichtstraat?

In de lichtstraat kunt u kiezen tussen twee verschillende opties enkel gelaagd glas en dubbel gelaagd glas. Dubbel glas biedt betere isolatie en vermindert de kans op condensatie aan de binnenzijde van het glas. Beide glaspanelen zijn gelaagd wat ervoor zorgt dat het glas mocht het breken niet in kleine stukjes naar beneden valt. Dankzij de het gelaagde glas blijft het aan elkaar zitten.

Kan je op het glas van een lichtstraat staan?

Het is niet mogelijk om op een lichtstraat te staan. Dit komt doordat het glas hier niet op berekend is en door het gewicht zou breken. Hierdoor is het niet veilig om over de lichtstraat te lopen.